Sí. A Espanya ja hi ha molts habitants conscienciats amb el reciclatge d’envasos. Així ho demostren les últimes dades publicades per la Unió Europea. Segons dictamina l’últim estudi d’envasos domèstics realitzat per Eurostat, l’oficina europea d’Estadística, som el sisè país que més envasos recicla a l’any.
Al marge dels rumors, cert és que Espanya ha aconseguit millorar les seves xifres en relació al reciclatge d’envasos. Al 2018 es va reciclar el 70,3% dels envasos de plàstic, vidre, paper i cartró a les nostres ciutats. Dit d’una altra manera, set de cada deu envasos espanyols van ser reciclats.
Aquestes dades són suficients per afirmar que estem fent alguna cosa bé, si més no en el que fa al reciclatge dels envasos. Aquest 70,3% envasos reciclats ens situa com el sisè país de la Unió Europea en matèria de reciclatge d’envasos.
El sisè de 31 (20 de la UE més tres països extracomunitaris), no està gens malament, oi? Per sobre del nostre resultat estan països com Bèlgica (81,9%) Dinamarca (79%) i Holanda (77,6%). El més sorprenent és que estem per davant de països com Noruega (57,2%), Suècia, Itàlia, França, Àustria i Finlàndia.
Però … En què suspenem els espanyols pel que fa a residus?
La problemàtica del nostre cas és que, segons estadístiques de l’Eurostat, tan sols reciclem un 33,9% dels residus que generem. Una xifra que està molt per sota de la mitjana Europea. Està previst que per a 2025 siguem capaços de reciclar el 55% dels nostres residus, una xifra a la qual actualment estem lluny d’aconseguir.
Solucions per aconseguir una millora en matèria de reciclatge
Les xifres que hem estat estudiant ens alerten de la problemàtica que tenim per mantenir el nostre medi ambient sa, net i habitable. Per això, a dia d’avui, segueixen apareixent nous sistemes per a la gestió de residus, no només plàstics, sinó orgànics. Podem començar per reconèixer quina matèria podem reciclar i adaptar la nostra cuina amb cubs aptes per al reciclatge. Però, el més important és aconseguir fomentar els beneficis del reciclatge a aquells amics, familiars i veïns que no són conscients de la nostra problemàtica mediambiental.
Aconseguirem el repte que ens proposa la UE per 2025?
La resposta només depèn de nosaltres.