El model actual de producció i gestió de béns, serveis i residus, té un caràcter lineal. Els productes estan dissenyats per ser utilitats, consumits i llençats després d’un únic cicle de vida.
Aquest sistema busca potenciar el consum a curt termini i esgotar així ràpidament els recursos dels quals disposem. Com a conseqüència, el planeta es troba en una situació actual insostenible.
L’ésser humà és l’únic element de la naturalesa que genera brossa. És necessari doncs, canviar la manera en la qual produïm i també els nostres hàbits de consum.
L’economia circular es presenta com una alternativa a aquest model. Un sistema d’aprofitament de recursos, una nova manera de plantejar el nostre sistema econòmic i de producció, imitant el cicle de vida de la naturalesa. N’havies sentit a parlar?
A la naturalesa no existeixen residus, tot es converteix en compost. Per això, l’economia circular defensa el desenvolupament sostenible enfocat al llarg termini de vida dels productes, aprofitant tots els recursos en totes les fases del cicle de vida del producte o servei.
Un cop els productes han acabat la seva vida útil, l’economia circular proposa reparar-los, refabricar-los i reutilitzar-los de nou. Res es malgasta, tot es reutilitza. D’aquesta manera els residus s’incorporaren de nou al cicle productiu.
I nosaltres, com podem contribuir en l’economia circular?
Troba alguns suggeriments a continuació!
- No comprar si no és estrictament necessari. En cas que hàgim d’utilitzar articles de manera esporàdica és millor llogar-los o demanar-los, i un cop fets servir tornar-los.
- Abans de llençar alguna cosa a les escombraries, pensar-ho dues vegades, especialment si es tracta de mobles, aparells diversos o articles de la llar. Gairebé sempre existeix la possibilitat de reparar-los, donar-los una nova imatge utilitzant el reciclatge creatiu o regalar-los a algú a qui li pugui ser útil. També podem fer-ne compost a casa, és més fàcil del que sembla!
- Reduir les escombraries al mínim. Prepara menjars que generin el mínim possible de deixalles. Podem demanar les factures en format digital, comprar aliments sense embalatge o que aquest sigui reciclable.
- Fer la llista de la compra. Revisa les existències del teu rebost abans de fer la compra per no comprar en excés i després haver de llençar menjar. Intenta escollir productes que tinguin menys embolcalls i sobretot els que utilitzin materials reciclables, evitant envasos i materials d’un sol ús.
- Retornar els articles utilitzats a la botiga on els vam comprar. Hi ha articles que encara no ho admeten però molts d’altres sí. No oblidis que certs residus els has de tornar, per llei, a la botiga on els vas comprar.
- Comprar proper sempre que es pugui. Per exemple, els aliments frescos.
- I, sobretot, no oblidis col·locar els residus al seu contenidor corresponent!